בתכנון והקמת מבנה חדש וכחלק מתוכנית אדריכלית יש יסוד סמוי מן העין, אך בעל חשיבות עתידית מכרעת לנוחות השוהים בו – תכונותיו האקוסטיות. זוהי בעצם דרך התפזרות רעש בין חדר, דירה או מבנה אחד למשנהו. רעש הוא הפרעה בלתי פוסקת לאיכות החיים. נוכחותו מפחיתה מהפרטיות, שהיא מפתח לשלווה במקום, יסוד מרכזי שהבנייה הירוקה מבקשת להעניק לדיירים.
גם אקוסטיקה היא אסתטיקה. חוויה חושית של אולם קונצרטים למשל היא אחרת מזו שנרצה בבית. בעוד שהראשונה מעבירה ומחדדת את הקולות, בשנייה נבקש שקט וספיגת רעשים.
סביבת מגורים הטרוגנית
הרבה תכנון סביבתי לקוי וצפיפות אוכלוסייה מבין הגבוהות בעולם, מזמנות עבורנו גם בעיר וגם בכפר המון עירובים בעייתיים בין סביבת מגורים למוקדי מהומה; גני ילדים, שטחי מסחר, מכלאות כלבים, קווי רכבת ומה לא.
בטבע סביבת המגורים האורבנית פועלים שפע גורמי רעש כמו צעקות מהשכנים או כביש סמוך. גם בבית פנימה מטרטרים מייבש ומכונת כביסה, מעלית ומיזוג. זליגת רעש יכולה לקרות דרך פתחים, דלתות וחלונות הניצבים זה מול זה – או כנגד מקור ההפרעה. גם סידור שגוי של החללים גורם לפיזור הד. עם זאת, הסכנה האקוסטית הגדולה ביותר היא חומרי בנייה שאינם מבודדים מספיק, בין הקומות, הקירות, הדלתות או החלונות.
כל פתרון לקול שאון
ראשית הבידוד האקוסטי בבנייה. יש הבדל רב בין מבנה אחד למשנהו ברמת הפגיעות לרעש; מרכז עיר לעומת שכונה שקטה, מפעל או מרכז ערני סמוך, בית ספר או אפילו שדה תעופה קרובים. ישנם שלל פתרונות אקוסטיים לכך בבינוי – גובה התקרה, טיח לבליעת רעש בקירות, בלוק בעל מסה גדולה שיבודד טוב יותר, שכבות חול או אוויר כלוא, זיגוג כפול בחלונות, עץ מלא, ועוד כלים רבים.
המשימה היא לזהות את המפגע בטרם עת, להעניק לו פתרון הולם, ולעשות זאת תוך שמירת תקני בנייה בת-קיימא – וישנם כאלו בשפע.
בידוד ירוק
גג ירוק למשל הוא בידוד אקוסטי נפלא. האדמה משמשת ספוג טבעי לרעשים, וקולטת חלק מרעשי הסביבה. רכיבים טבעיים וממוחזרים משמשים גם הם כחומרי גלם – למשל גומי ממוחזר או צמר סיבי קנאביס. את שניהם לא כדאי לעשן, אבל הם בעלי תכונות מבודדות אקוסטית.
מערכת גיאותרמית תתרום גם היא למגמה הירוקה, הודות ליצירת חימום וקירור טבעי, המצמצם את טרטור המזגן הקבוע. תחום הפתרונות והחומרים הירוקים לבנייה בת קיימא מתפתח כל הזמן ומציע חדשנות ומקוריות.
משנשלמה משימת הבינוי, האתגר עוברת לאדריכל ומעצב הפנים; באחריותם הרחקת מקורות הרעש מחדרים שקטים, תכנון חכם של המעברים, חיפוי הקירות והצבת רהיטים במקומות אסטרטגיים כך שיפחיתו הד בבית.
אהבתם את המאמר ?
אתר אדריכלות ובנייה מקפיד להגיש לכם מאמרים, חידושים וטיפים רבים מעולם התכנון והבנייה.
רוצים להיות חלק מפאנל המומחים שלנו ? לקבל טור באתר הכולל קרדיט ואפילו קישור לאתרכם ? מעולה.
שלחו לנו מייל לכתובת : id4umail@gmail.com.