קקל: קרן קיימת לישראל

קק"ל היא חברה לתועלת הציבור אשר נוסדה ב1901 בקונגרס החמישי של ההסתדרות הציונית. המטרה הייתה לאסוף כסף מיהודים אשר לקנות קרקעות בארץ ישראל וכמובן הכשרתן להתיישבות יהודית.

לאחר הקמת מדינת ישראל ב1948, ובשנת 1954 התאגדה קק"ל כחברה ישראלית. בשנת 1961 נחתם "כתב האמנה" בין מדינת ישראל וקק"ל, המעניק לקק"ל ייפוי כוח להיות המוסד הממונה על פיתוח אדמות הארץ וייעורן ועל ההסברה החינוכית-ציונית.

בקונגרס הציוני הראשון ב־1897 העלה צבי הרמן שפירא את הרעיון להקים קרן לאומית של העם היהודי לרכישת אדמות בארץ ישראל. ארבע שנים לאחר מכן, בקונגרס הציוני החמישי ב-1901, הוכרז על ייסוד "קרן קיימת לישראל" – ארגון שתפקידו לרכוש קרקעות להתיישבות יהודית בארץ ישראל. הקרן הקיימת נוהלה על ידי ההסתדרות הציונית. עוד קודם לכן, נדון עניין הקרן הקיימת באסיפות ציוניות אזוריות והוחלט על גיוס תרומות למענו.

מי הוא התורם הראשון לארגון זה? התורם הראשון היה יונה קרמנצקי שתרם עשרות ליורת לאגודה זאת. אחריו מי שתרם היה הרצל ובעקבות זה היו הרבה תרומות מהקונגרס הציוני.

בקונגרס השישי של ההסתדרות הציונית (אוגוסט 1903) סוכמו העקרונות הבאים: הקרן תשמש כזרוע ההסתדרות הציונית לרכישת קרקעות ארץ ישראל ולהעברתן לבעלות העם היהודי לצמיתות כקרקע לאומית; אמצעי הקרן ייאספו מכספי תרומות, והקרן לא תורשה למכור את קרקעותיה אלא להחכירן בלבד. בשנת 1929 הונח אבן פינה לבניין הקרן הקיימת בבית המוסדות הלאומיים.

מה בעצם תפקידה החשוב של הקרן הזאת? פשוט מאוד, לרכוש אדמות בארץ ישראל ולקדם אותם להתיישבות יהודית. לאחר קום המדינה הוסכם באמצעות אמנה בין קק"ל לבין מדינת ישראל כי מנהל מקרקעי ישראל ידאג לפן הניהול והשיווק של הקרקעות, בעוד קק"ל תמשיך להיות הבעלים הרשמיים כנציגי העם היהודי.

מאז קום המדינה היא עוסקת במפעלי ייעור, פריצת דרכים, הכשרת קרקע וחינוך. בשנים הראשונות של הקמת המדינה עבדה הקרן הקיימת לישראל על פרויקט ייבוש החולה. במאה ה-21, פועלת קק"ל גם להנגשת החניונים, הפארקים והיערות שלה לאנשים עם מוגבלות.

ובקשר לסמל שלהם. למשך שנים סמל הארגון השתנה מפעם לפעם, בהתחלה זה היה שחור לבן עם פסים היורדים מטה באלכסון, ולאחר מכן הוא עוצב בשלושה פסים שזה בעצם מסמל את הקשר בין הארגון לאדמות ישראל. והחל משנת 2008 מהמאה הנוכחית, הסמל שלהם התחלף ונהיה יותר צבעוני (ירוק, חום וכחול) החום מסמל את הקשר לקרקע, הירוק מסמל את אחריותה של הקק"ל לייעור והכחול מסמל את המים, קק"ל לקחה על עצמה אחריות לשיקום נחלים ולאגירת מים כדי לסייע להתיישבות.

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן