מהו סגנון הבאוהאוס?

סגנון הבאוהאוס (Bauhaus) הוא סגנון באדריכלות ועיצוב פנים שנולד בשנת 1919, עם הקמתו של בית הספר לאדריכלות בשם זה בגרמניה (משמעות השם "באוהאוס" בגרמנית הוא "בית הבניה"), אמנם בית הספר התקיים רק כ- 14 שנים אבל השפיע מאד על האדריכלות המודרנית .
עם התבוסה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה נכנסה המדינה למשבר כלכלי חמור מאוד ולא היה מספיק כסף בכדי לבנות מבנים מפוארים בסגנונות היוקרתיים אליהם התרגלה גרמניה בעבר, במקומם נדרשה האוכלוסייה לבנות בנייה יעילה, מהירה וחסכונית ובכך נולד הצורך בסגנון בנייה שמתאים למגבלות ולצרכים החדשים של גרמניה.
"סגנון הבאוהאוס" הוא סגנון שימושי, פשוט, מואר, נקי מקישוטים ומאופיין בקווים ישרים ונקיים או מעוגלים, חלונות אופקיים, מטויח בטיח חלק ולבן, ומשלב מתכת וזכוכית.
המטרה של סגנון הבאוהאוס היתה לדאוג שהאדם לא יאבד בעולם התעשייתי, המנוכר והקר שהלך והתפתח אז באירופה, והרעיון שיצא מסגנון זה הוא רעיון של התחדשות מתמדת ושינוי ללא הפסקה, הסגנון מתאים את עצמו לרוח השינוי האנושי.
מוטיב נוסף היה הדאגה לשיפור חייו של האדם הפשוט, באמצעות התכנון הנכון וללא אפקטים שהוגה האדריכל או המעצב ונועדו בדרך כלל להוסיף ליוקרתו, בלי קשר לשימושיות שלהם.

סגנון "הבאוהאוס" בישראל

סגנון הבאוהאוס המקורי הגיע ארצה בתחילת שנות השלושים בשליחותם של בוגרי בית הספר הגבוה לעיצוב "הבאוהאוס" שהתפזרו ברחבי העולם לאחר סגירת בית הספר עם עליי השלטון הנאצי, והשתרש באדריכלות ובעיצוב הישראליים.
בוגרי בית הספר שהגיעו ארצה קבעו סגנון טרנדי אך יציב שנשאר פופולרי עד היום.
הסגנון שהביאו עמם הבוגרים תאם מאוד את האידיאולוגיה ההתיישבותית הציונית.
עיצוב הבאוהאוס נחת בזמן ובמקום הנכון ואיפשר בנייה פשוטה, המבוססת על כוח עבודה עברי, בטון וטיח. בבסיס הרעיון עמד הצורך לנצל שטחים והבנייה בוצעה על עמודים, שאפשרו ניצול מרחבים בבית, בין היתר גם בזכות שימוש בקורות במקום קירות תומכים, תוך חיזוק שלד הבית עם ברזל או פלדה.
כל אלו החליפו את המסה לטובת חללים פתוחים ונגישים. אם תרצו לקבל השראה לעיצוב הבית בסגנון הבאוהאוס אז אחד השרידים המשקפים ביותר לאותם ימים ולסגנון המקורי הוא "העיר הלבנה" בתל אביב, שאף הוכרזה כאתר מורשת בינלאומי, בין היתר בזכות המתחם הייחודי. 

מאפייני הבאוהאוס בעיצוב הבית

שימושיות ופונקציונליות: הסגנון המודרני התבסס במקור על שימוש בטכנולוגיות בנייה חדשות ובמכונות ייצור, שהיוו את מקור ההשראה להתפתחות הסגנון.
על פי תפיסה זו הבית מדמה מכונת ייצור שתפקידה לשרת את "היצרן".
כך גם צורות גיאומטריות הפכו לאמצעי בכדי לשמר את מאפייני הייצור האחיד והשבלוני, מכאן גם שמרכיבי עיצוב הבאוהאוס מכילים צורות גיאומטריות שונות, תוך שמירה על סדירות הרכיבים ועל מרכיבים פונקציונליים.
קומפוזיציה חופשית: לצורך שימור הרעיון הבסיסי, עליכם יש לשמור על קומפוזיציה חופשית, המתבססת על קווים ונקודות, אשר מבטלים את הצורך לחלק באופן זהה את החללים בבית ומאפשרים להתאים את החלוקה לשימושים פרקטיים.
פשטות: אם אתם רוצים לדמות את הסגנון והפרקטיות שהוא מביא עליכם לוותר על קישוטים לא תפקודיים ולדבוק בעקרונות המרכיבים השימושיים שמשרתים אתכם בלבד, מה שהופך את המראה של הבאוהאוס לפשוט ונקי. ניצול גגות: במקור הגגות השטוחים החליפו את גגות הרעפים, מאותו רצון לניצול מקסימאלי של השטח לטובת שימושי האדם. גינות על גגות או במרפסות הבתים, מתאפשרים בזכות הטכנולוגיה ומערכות הניקוז של העידן המודרני וכמובן יש לנצל אותם לטובתכם ולחבר את הבית לטבע ולסביבה.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן