אדריכלות הרנסנס, שהתפתחה בין המאות ה-14 וה-17, היא אחד הפרקים המרתקים והמשפיעים ביותר בהיסטוריה של האדריכלות. התקופה החלה באיטליה והתפשטה לשאר אירופה, כאשר היא מביאה עמה תחייה מחודשת של ערכים קלאסיים מתקופת יוון ורומא. אדריכלי הרנסנס שמו דגש על סדר, פרופורציות והרמוניה, תוך שילוב של חדשנות טכנולוגית ואסתטיקה מדויקת. בתקופה זו החלה גישה חדשה לתכנון מבנים, שהתמקדה בהפיכת האדריכלות לאמנות של ממש. פיליפו ברונלסקי, אחד האדריכלים הבולטים בתקופה, הוביל את הדרך בפיתוח שיטות מתמטיות לתכנון פרספקטיבה ריאליסטית. דוגמה מובהקת לכך היא כיפת קתדרלת סנטה מריה דל פיורה בפירנצה, שנחשבת עד היום להישג אדריכלי יוצא דופן. הכיפה העצומה נבנתה ללא תמיכה חיצונית, תוך שימוש בחישובים מדויקים ובטכנולוגיות מתקדמות לזמנה.
מאפייני אדריכלות הרנסנס כוללים שימוש בסימטריה ופרופורציות שנלקחו מהפילוסופיה של ויטרוביוס, אדריכל רומאי שדגל בקשר בין יופי במבנים לפרופורציות של גוף האדם. קשתות עגולות ועבודות שיש הפכו לדומיננטיות בתקופה, לצד שימוש בעמודים בסגנון קלאסי כמו דוריים, יוניים וקורינתיים. חזיתות המבנים של הרנסנס הותירו רושם עם קווים גיאומטריים נקיים וסימטריה שהייתה ברורה לכל עין. כנסיות, וילות ובנייני ציבור תוכננו בצורה מאוזנת ואסתטית ששאפה לדיוק ולשלווה. הדגש היה לא רק על המראה החיצוני אלא גם על החוויה הפנימית של המבנים. חללים פנימיים קיבלו תשומת לב רבה, עם שימוש בתאורה טבעית, קירות מקושטים ופרטי אמנות ששולבו בהרמוניה מלאה עם המבנה עצמו.
הרנסנס לא היה רק תקופה של שחזור העבר, אלא גם של חידושים טכנולוגיים משמעותיים. השימוש בפרספקטיבה מתמטית היה אחת התרומות החשובות ביותר של התקופה. בנוסף, פותחו שיטות מתקדמות לשימוש בחומרים כמו שיש ואבן טבעית, מה שהביא לבנייה חזקה ועמידה יותר. דוגמאות בולטות מהתקופה כוללות את הווילה רוטונדה של אנדראה פלדיו, המבוססת על סימטריה מושלמת, ואת כנסיית סן פטרוס ברומא, המשלבת קשתות מרהיבות וכיפות גדולות. עד היום מבנים אלה ממשיכים להוות מקור השראה לאדריכלים ומעצבים ברחבי העולם.
אדריכלות הרנסנס ממשיכה להשפיע על העולם המודרני, עם חידושים שנלקחו ממנה כמו השימוש בחללים מוארים, פרופורציות מדויקות ושילוב הרמוניה עיצובית. בתים מודרניים רבים מתבססים על עקרונות הרנסנס, עם עמודים דקורטיביים, חלונות גדולים המכניסים אור טבעי ושימוש באבן טבעית ליצירת תחושת יוקרה. התקופה הוכיחה שהאדריכלות יכולה לשמש לא רק כפתרון פונקציונלי אלא גם כאמצעי לביטוי אמנותי וליצירת חוויה אנושית עמוקה. הרנסנס שינה לחלוטין את האופן שבו אנו מבינים ומעצבים חללים, וההשפעה שלו ניכרת בכל פינה של האדריכלות המודרנית.